Vad sökmotoroptimering handlar om


Sökmotorer finns till för att hjälpa människor att hitta den information de vill ha på Internet. För att göra det undersöker och ”förstår” de det stora nätverket av webbplatser som de kan identifiera med hjälp av matematiska algoritmer (även kallade sökrobotar, webbcrawlers eller sökspindlar). Sedan rankar de resultaten baserat på deras relevans för en persons fråga.

När människor skriver in en fråga eller sökterm i en sökmotor letar de efter något som ger dem svaret på deras frågor eller löser deras problem. Oavsett om det är en produkt, tjänst eller information är innehållet som matchar deras sökning det som avgör om de kommer att klicka på sidan och i slutändan besöka den.

Det är därför målet med sökmotoroptimering (SEO) är att se till att din webbplats är strukturerad på rätt sätt, att innehållet på den återspeglar vad du faktiskt erbjuder och att dina metadata är fullständiga, korrekta och konsekventa. Det handlar också om att se till att de olika sidorna på din webbplats är distinkta och tjänar ett tydligt syfte. Om du t.ex. har två produkter eller tjänster och har separata sidor för var och en kan du rikta in dig på unika nyckelord och synas i sökningar efter dessa termer. Detta kallas att ha separata, distinkta webbadresser för ditt innehåll och är en stor del av SEO bästa praxis.

Att ha ett tydligt syfte för varje sida på din webbplats kan också göra din webbplats mer användarvänlig genom att tillhandahålla relevant information, besvara vanliga frågor och skapa en effektiv navigeringsstruktur. Om du inte använder ett verktyg som Optimizely för att köra A/B-tester på dina sidor missar du dessutom en stor möjlighet att göra ändringar som kan öka konverteringen.

Sökmotorer kan inte indexera eller visa webbsidor utan en klar och tydlig titeltagg och H1-tagg. Dessa är det första sökalgoritmerna ser och bör användas för att korrekt återspegla vad varje sida handlar om. Titeltaggar bör inte vara längre än 55-60 tecken och bör innehålla ditt nyckelord för att maximera synligheten i SERP.

Slutligen är din metabeskrivning det som visas på SERP under din titeltagg och bör innehålla det nyckelord som du riktar in dig på och ge värde till en sökare så att de fortsätter att klicka sig vidare till din sida.

Alla tekniska detaljer bakom sökmotoroptimering kan vara skrämmande, särskilt när du är en upptagen småföretagare eller grundare. Men det är viktigt att komma ihåg att SEO inte handlar om att få dig till toppen av en sökresultatsida så mycket som det handlar om att växa ditt företag genom att betjäna människor och förtjäna deras förtroende. Det enda sättet att göra det är att erbjuda värdefull och användbar information, ta itu med vanliga frågor och problem och skapa en effektiv webbplats. I slutändan är sökmotoroptimering en strategi för att göra din webbplats bättre – och det är något som alla företag kan dra nytta av.

Anlita ett SEO-företag som är rätt för ditt företag

Att välja ett SEO-företag som hjälper dig att nå och växa din publik är ett av de viktigaste besluten du kan fatta för ditt företag. En kvalitetsbyrå kommer att arbeta nära dina team för att utveckla och genomföra en effektiv SEO-strategi. De kommer också att hjälpa dig att optimera för dina unika målgrupper, KPI:er och mål. För att göra detta måste de förstå hela bilden, inklusive andra digitala marknadsföringsplattformar och analyser. En legitim byrå kommer att ställa frågor om dessa andra plattformar och ge dig en tydlig förståelse för hur de två kommer att interagera.

  1. När du intervjuar potentiella SEO-företag, leta efter ett djupt intresse för ditt företag från alla vinklar. En bra byrå kommer att kunna förklara hur deras SEO-tjänster kommer att påverka andra delar av din digitala marknadsföring, till exempel sociala medier och betald sökning.
  2. En bra SEO-byrå kommer att kunna tillhandahålla fallstudier som visar deras framgång med kunder. Dessa fallstudier kommer att innehålla en tidslinje för kundens resa och viktiga resultatindikatorer som visar resultaten av deras arbete. Om fallstudierna inte finns tillgängliga på SEO-byråns webbplats kan du kontrollera online-recensioner för att se vad andra kunder har sagt om dem.
  3. Du bör också undvika byråer som ger dig en vag tidslinje för deras arbete. Det är omöjligt att garantera en tidsram för ett specifikt resultat inom sökmotoroptimering eftersom Google ändrar sina algoritmer dagligen, och ingen vet vad det kommer att bli. Istället kommer en välrenommerad SEO-byrå att ge dig en realistisk tidslinje för hur lång tid de förväntar sig att det tar att se betydande framsteg mot dina gemensamma mål.
  4. En SEO-byrå kommer att arbeta med dig för att skapa en SEO-strategi som återspeglar din målgrupp och dina mål. De kommer att genomföra sökordsforskning för att hitta de sökord som människor söker efter när de letar efter din produkt eller tjänst. Detta hjälper dig att bli hittad av din målgrupp på den första sidan av SERP. De kommer sedan att använda denna information för att skapa innehåll som talar direkt till dina potentiella kunder.

Slutligen kommer en SEO-byrå att hjälpa dig med teknisk SEO för att säkerställa att din webbplats är optimerad för sökmotorerna. De kommer att göra detta genom att optimera webbplatsens struktur, kod och innehåll för bättre synlighet på SERP. De kommer också att övervaka verktyg som Google Search Console, Bing Webmaster Tools och Google Analytics för att leta efter fel som kan påverka webbplatsens ranking.

Det sista du vill göra är att anlita ett SEO-företag som säger att de kommer att ranka dig #1 på Google. En ansedd SEO-byrå kommer att vara ärlig om sin förmåga att leverera och kommer att vara villig att diskutera de risker som är förknippade med vissa taktiker. De bör också ge dig ett förslag som inkluderar prissättning, tidslinjer och leveranser. Detta kommer att hjälpa dig att avgöra om de är rätt passform för ditt företag. Om de inte är det är det dags att gå vidare.

Vad är sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering innebär att du anpassar din webbplats och dess innehåll för att bättre passa sökmotorernas målgruppers önskemål och behov. Det är en pågående process som involverar många olika taktiker, och de specifika teknikerna varierar beroende på bransch och nisch. De mest effektiva teknikerna är grundade i en förståelse för hur sökmotorer fungerar.

En sökmotors primära mål är att svara på användarens fråga, helst i rätt tid och med bästa möjliga kvalitet. För att göra det skannar och analyserar sökmotorerna miljarder webbsidor. Sedan kategoriserar och lagrar de dessa sidor i en databas som kallas sökindex. Slutligen kör de en komplex algoritm för att ordna resultat baserat på relevans för frågan och andra faktorer som auktoritet och popularitet.

Det är därför så mycket av SEO kretsar kring innehåll. När du skapar en sida kan du hjälpa sökmotorerna att förstå ämnet genom att inkludera relevanta nyckelord i titeln, URL:en och rubrikerna. Du kan också förbättra en sidas kvalitet genom att optimera taggarna meta-title och meta-description. Du kan även optimera en sidas bilder genom att beskriva dem med ALT-taggar och lägga till interna länkar till andra relevanta sidor.

Men det är bara toppen av isberget. Förutom att optimera innehållet finns det ett antal andra saker du kan göra för att förbättra en sidas relevans och auktoritet. Dessa kallas indirekta rankningsfaktorer. De inkluderar E-A-T-ramverket för expertis, auktoritet och pålitlighet.

Sökmotoroptimering – Så här optimerar du din webbplats för sökmotorer

  1. Sökmotorer är utformade för att besvara användarnas frågor så bra som möjligt.
  2. För att göra detta tittar de på miljarder webbsidor och sorterar igenom deras innehåll med hjälp av komplexa algoritmer.
  3. Hummingbird-algoritmförändringen 2013 hjälpte Google att bättre förstå betydelsen bakom varje sökfråga, snarare än att bara fokusera på nyckelord.
  4. Detta hjälpte dem att visa mer relevanta resultat..

Konsultation inom sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering är en avgörande komponent för framgången för alla webbplatser eller företag. Det hjälper till att skapa trovärdighet, driva trafik och öka engagemanget på plats. Dessutom kräver det inte en enorm annonsbudget som andra strategier för internetmarknadsföring gör.

SEO är processen att justera element på din webbplats för att säkerställa att den visas högt upp i sökmotorns resultatsidor (SERP). SEO-konsulter har mycket kunskap och expertis när det gäller detta ämne. De vet vad som fungerar och vad som inte gör det, och de kan hjälpa dig med dina specifika behov.

Det finns två komponenter i en framgångsrik SEO-strategi: innehåll och teknik. Det förstnämnda innebär att välja nyckelord som din målgrupp söker efter när de letar efter produkter eller tjänster som du erbjuder. Det innebär också att se till att ditt innehåll är tillförlitligt och i linje med användarens avsikt. Det senare innebär att se till att webbplatsens struktur är SEO-vänlig och att den laddas tillräckligt snabbt för att uppfylla användarnas förväntningar.

När du letar efter en SEO-konsult att arbeta med, var noga med att be om en fullständig SEO och teknisk granskning av din webbplats. Detta ger dig en uppfattning om vad de tycker bör göras, hur det kan påverka det övergripande utseendet och känslan av din webbplats och andra faktorer som kan behöva tas med i beräkningen. Se också till att be den person du överväger att ge dig en offert på deras tjänster och läs igenom deras tidigare arbete innan du anställer dem.

Hur man blir specialist på sökmotoroptimering

När det gäller marknadsföring finns det få verktyg som är kraftfullare än en sökmotor. Idag måste en bra digital marknadsförare förstå hur man rankar sina kunder högt på Google och andra sökmotorer för att generera trafik och försäljning.

Det är där en specialist på sökmotoroptimering – även känd som en SEO-specialist – kommer in i bilden. Dessa experter ansvarar för att analysera, skriva och optimera innehåll för kunder så att de kan dyka upp först när människor gör sökordssökningar. Oavsett om de hjälper kunder att rankas på rätt plats för sin nisch, skriva kopior som är optimerade för sökning eller se till att webbplatsens bakåtlänkar är på rätt plats, är dessa specialister en viktig del av alla digitala marknadsföringsteam.

Hur man blir en sökmotoroptimeringsspecialist

Det finns inga universella kvalifikationer för att arbeta som sökmotoroptimeringsspecialist, men att tjäna en kandidatexamen i informationsteknik, marknadsföring eller handel är till hjälp. Att skaffa en praktikplats under studietiden kan också hjälpa dig att få den erfarenhet du behöver för att lyckas inom detta område.

En gedigen förståelse för kodning, HTML och CSS är avgörande för alla som vill utmärka sig i den här rollen. Det är också viktigt att upprätthålla aktuell kunskap om de olika parametrar som sökmotorer använder i sina rankningskriterier. En bra specialist på sökmotoroptimering kommer dessutom att kunna producera innehåll för både on-page och off-page SEO. Detta inkluderar grafiskt, informativt och textuellt innehåll som är optimerat för olika sökmotorer.

Vad är sökmotormarknadsföring?

Sökmotormarknadsföring är en uppsättning tekniker som används för att marknadsföra ditt varumärke och öka konversationerna kring din produkt eller tjänst. Det inkluderar strategier som fokuserar på att optimera din webbplats för att förbättra organiska resultat (SEO) samt betalda reklamkampanjer som visas tillsammans med relevanta sökningar på plattformar som Google Ads.

Sökmotorer visar annonser på en sökresultatsida eller på andra webbplatser och appar när användare skriver in nyckelord som är relaterade till ditt företag. Till skillnad från andra former av digital annonsering, till exempel sociala medier, riktar sig sökmarknadsföring till potentiella kunder just när de letar efter information som hjälper dem att fatta ett beslut.

För att skapa en sökannons börjar du med att undersöka de nyckelord som potentiella kunder använder för att hitta din produkt eller tjänst. Med ett sökordsverktyg som Semrush kan du ange ett brett ämne och se hur många som söker efter det varje månad. Detta ger dig en uppfattning om ämnets popularitet och om det passar ditt företag eller inte.

När du har bestämt dig för rätt sökord att rikta in dig på använder du dem i dina annonstexter och målsidor. Du kan också inkludera sitelänkar – extra länkar som visas i din annons – för att dirigera potentiella kunder till specifika sidor på din webbplats som är mest relevanta för deras sökning. Dessa kan hjälpa dig att öka din annons klickfrekvens och konverteringar genom att rikta rätt kunder till rätt innehåll.

Grunderna för webbutveckling